Aanbod

Filosofie

Je paard en jij, samen hebben jullie al heel wat meegemaakt. Je bent voor elkaar gevallen, er was iets in dit paard dat je aantrok. Uiterlijk, karakter, bloedlijn of prestaties, met sommige paarden heb je nu eenmaal een ‘klik’. Samen hebben jullie dromen, ambities en toekomst!

Omdat je graag samenwerkt met je paard werk ik met het uitgangspunt dat je paard zich door jou begrepen, gerespecteerd en goed voelt. In mijn werk met paarden vind ik het belangrijk dat er naar het geheel wordt gekeken. Het paard moet geschikt zijn voor het werk dat wij van hem verwachten, zowel fysiek als mentaal. Door middel van de juiste training kun je alle dromen uit laten komen met je paard. Ik werk dan ook met duidelijk vooraf gestelde doelen en realisme.

Het tuig en middelen waarmee het paard wordt getraind moet in orde zijn en indien nodig aangepast worden. Ik kan advies geven over bijvoorbeeld het voer, huisvesting, trainingsmethode, het passen van een zadel, bit of de juiste kleurencombinatie dekje/bodywarmer, de zoektocht naar de passende formule voor je paard is soms een lange weg. De lessen en trainingen zijn daarom ook een combinatie van mijn eigen ervaring en kennis met verschillende trainingsmethodes. Ik beschik over contactgegevens van diverse specialisten zoals zadelmakers, tandartsen, hoefsmeden, dierenartsen en fysiotherapeuten.

De omgang van de mens met het paard…een paard kan je echt confronteren met jezelf!

In mijn lessen besteed ik niet alleen aandacht aan het paard, maar juist ook aan de ruiter. De juiste houding, hulpen en zit zijn belangrijk maar ook de onzichtbare hulpen. Dit kan ademhaling zijn, en ook focus en concentratie. Je kunt veel techniek leren en beheersen maar paarden ‘aanvoelen’ en daarmee ook je ruitergevoel, kun je eindeloos ontwikkelen.

 

Lessen

Ik bied lessen aan in verschillende disciplines, met je eigen paard of met een van onze paarden. Of je nu recreatief rijd of wedstrijdgericht, er zijn een aantal elementen die structureel in mijn lessen naar voren komen. Ze staan hieronder beschreven.

Grondwerk

De basis. Heel belangrijk, niet alleen voor het contact, de discipline en vertrouwensband maar juist ook als voorbereiding op het rijden. Je paard sterker, evenwichtiger en wendbaarder maken is zo makkelijk om te doen vanaf de grond. Bijkomend voordeel is dat je zo het paard op een duidelijke manier iets kan leren en ook nog eens zelf zijn lichaamshouding in de gaten kan houden.

CODY_stelling_volte_rechts_7_Medium

Inbuigen op de volte

Natural Horsemanship

De naam wordt momenteel veel gebruikt in een bepaalde manier van omgang met paarden. Toch mag het niet de naam zijn waarop je de manier van omgang afhangt met je paard. Elk paard heeft recht op paard vriendelijke huisvesting, voedsel wat het goed doet en toegepaste training en begeleiding in het werk dat hij voor ons doet. Paardentaal, paarden begrijpen is iets wat iedereen kan leren.

AL_Kaya

Verschil tussen stelling en buiging

Gymnasticeren

Rekken, strekken en warming up. Iedereen doet dit voor het sporten, misschien herinner je het alleen nog uit een ver verleden van de gymles. Het gymnasticeren van je paard maakt hem flexibel, wendbaar en lenig. Hierna kun je opbouwende oefeningen met je paard doen, wat hem sterker maakt zodat je hem uiteindelijk kunt oprichten.

Rechtrichten

Elk paard is van nature ‘scheef’. Net zoals mensen links- en rechtshandig zijn, heeft een paard ook een moeilijke en makkelijke kant. Zo heet dit bij paarden linksgebogen of rechtsgebogen en dit heeft met spieren en bespiering te maken. Er zijn verschillende dimensies in de scheefheid van een paard. Rechtrichten is een vast onderdeel in mijn lessen zodat het paard leert in balans en evenwichtig te lopen.

Voorwaarts neerwaarts

Deze term wordt momenteel veel gebruikt in dressuurtermen. Het voorwaarts-neerwaarts rijden van je paard is dan ook een basis element in veel dressuur technieken. Onder andere is het verweven in de Scala der Ausbildung. De techniek kan, indien op de juiste manier, gebruikt worden in de africhting/training van een jong paard, alsmede als ontspanningsoefening, losrijdoefening en/of tussendoor in trainingen als afwisseling en check

Freestyle

Jij en je paard samen, helemaal vrij. Met zo min mogelijk tuigage en zonder zichtbare hulpen samen met je paard bewegen als één. Juist als je wedstrijden rijd met je paard zijn kleine, subtiele hulpen belangrijk. De band tussen jullie onderling wordt versterkt zodat je paard ook ‘bij je is’ en luistert in een stressvolle situatie als op een wedstrijd. In de Freestyle lessen doen we alles, en vaak nog meer met veel minder.

292950_387531934651995_1366817947_n

Tarieven

De volgende tarieven gelden per 1 juli 2014:
  • 1 uur les op locatie < 10 km. vanaf Heiloo: € 40,-
  • 45 minuten les op locatie < 10km. vanaf Heiloo: € 30,-
  • 1 uur les op locatie > 10 km. vanaf Heiloo: € 40,- + € 0,20 per km.;
  • 1 uur prive les met eigen paard of paard van Paard & Jij op locatie Heiloo: € 30,-.
  • 1 uur groepsles (ervaren ruiters,max 4) met paard van Paard & Jij op locatie Heiloo: € 15,-.
  • Trainingstarieven in overleg
Bij meer dan 2 uren les op één locatie is een gereduceerd tarief af te spreken. Alle overige trainingen kunnen naar eigen wensen worden ingevuld. Proeflessen en kennis maken is altijd mogelijk! Neem contact op voor meer informatie over clinics en workshops op locatie en de bijbehorende tarieven.

NIEUW per 1 januari 2015 BUDGETLESSEN!

Voor mensen die graag les willen, maar een beperkt budget hebben, is er nu het budgetlessen pakket.

  • 5 lessen van 1 uur, voor 25 euro per les. Je koopt dit pakket in een keer en we plannen 5 lessen in 2015. Normale prijs 200,- nu voor 125,-
 

Training

De volgende trainingen kunnen met of zonder eigen paard gevolgd worden bij Paard en Jij. Alle lessen en trainingen zijn ook in Clinic of Workshop vorm mogelijk op locatie, manege of pensionstal:

 Grondwerk training

Van het loswerken van het paard tot de basisbeginselen van de Academische dressuur. Grondwerk is de verzamelnaam van alles wat je met je paard doet vanaf de grond. Dit kan beginnen met communiceren met het paard dmv lichaamstaal aan de longe en uitgroeien tot bijvoorbeeld het aanleren van de zijgangen vanaf de grond. Vrijheidsdressuur is een onderdeel van de grondwerk trainingen. Mijn paarden kunnen verschillende oefeningen, van lachen tot buigen en steigeren. Het aanleren van deze oefeningen is makkelijk, de basisregel is beleefdheid. Wil je een keer meemaken hoe het is om een paard op afstand te besturen? Dat kan, mijn paarden zijn erg nieuwsgierig naar je!

3_Truus_kan_lachen_op_commando

Truus kan lachen op commando

185348_387535327984989_1894681769_n

Arabel kan steigeren zonder tuigage

Trailer laad training

Veel paarden zijn moeilijk in te laden, of hebben juist moeite met de trailer af stappen. Ze associëren de trailer met emoties zoals angst, dwang of verzetten zich dusdanig in de trailer dat het vervoeren gevaarlijk wordt. In rustige stappen leren wij je het paard zelf te laden. Dit kan soms al in 1 of 2 sessies zodat je zelf verder kunt met de training en minimale kosten heeft. Het paard zal makkelijk te laden en vervoeren zijn, zonder geweld en stress.

Na verschillende paarden trailermak gemaakt te hebben, waaronder paarden met ernstige trauma's zoals ongelukken en levenslange trailerangst, zijn wij van mening dat het niet gaat om hoeveel of hoe hard je druk uitoefend; maar de juiste hoeveelheid druk op het juiste moment. Timing! Het is geen trucje, iedereen kan het leren.

Dubbele longe/werken aan de lange teugel

Longeren en lange teugel werk is een goede afwisseling op het rijden. Het paard komt in balans, wordt onbelast getraind en vanaf de grond krijg je een goed beeld van de vooruitgang van het paard. Verschillende oefeningen vormen de basis voor het rijden.

Schriktraining

Een parcours met obstakels en hindernissen waar je het paard doorheen leid om zo een betere vertrouwensband te krijgen met het paard. Door de manier waarop je leert omgaan met de obstakels en oefeningen, kun je in de dagelijkse omgang met het paard een betere en en zelfverzekerde leider voor het paard zijn. Deze training kan van nut zijn met een schrikkerig paard maar ook juist leuk zijn ter afwisseling met een braaf en volgzaam paard. Daag ze uit om samen met jou obstakels te overwinnen!

 In Training

Het is mogelijk een aantal weken je paard bij ons in training te zetten, afhankelijk van wat de doelen zijn met het paard. Voornamelijk nemen we paarden aan die beleerd moeten worden, maar ook kan de training van je paard een aantal weken worden overgenomen. Dit kan omscholing zijn van het paard naar een bepaalde discipline/niveau of het recht richten van het paard. Ook als je tegen een probleem oploopt met het paard kunnen wij je paard een tijd trainen samen met jou.

A._Kaya_les_hoeven

Cody_longeren_1_Medium

AL_Arabel